Laten we verbinden
Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten over natuurcoaching, mijn werkwijze en wat ik voor jou kan betekenen?
Kijk bij veelgestelde vragen en/of stuur een bericht via het contactformulier en ik neem snel contact met je op.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of natuurcoaching iets voor mij is?
Tijdens een telefonische intake vertel ik je meer over de manier van werken en hoor ik graag wat jouw vraag is en verwachtingen zijn.
Als je nog niet zeker weet of natuurcoaching iets voor je is, kun je kiezen voor Maak en Raak: een coachingssessie van 2 uur waarbij je jezelf een positieve boost geeft! Kijk voor meer informatie onder Aanbod in de menubalk.
Bij het coachingstraject Groei en Bloei starten we na de telefonische intake met het traject. De eerste sessie is ook de kennismakingssessie, om te kijken of natuurcoaching bij je past en of er een klik is. Mocht je besluiten niet door te gaan in het traject, dan hoef je voor die sessie niet te betalen.
Wat is het verschil tussen coaching en therapie?
Vanuit mijn opleiding is meegegeven dat het onderscheid is:
– Coaching gaat over helderheid scheppen. De coach cliënt heeft genoeg basis om zelf verantwoording te dragen voor de gewenste verandering en beseft dat eigen inzet nodig is om dit te verwezenlijken.
– Therapie gaat over heling. Vaak mist de therapie cliënt die basis en zal eerst therapie nodig hebben in een veilige en warme setting om die basis te verstevigen.
Mijn manier van coachen heeft overlap met therapie. Uiteraard ga ik zorgvuldig om met zaken die meer therapeutische begeleiding nodig hebben en zal dit dan ook altijd voorstellen om bij een gespecialiseerde therapeut te volgen.
Wat is de toegevoegde waarde van coachen
in en met de natuur?
Coaching in en met de natuur biedt de gelegenheid in een relatief korte periode diepgaand resultaat te boeken.
– Natuurcoaching maakt dat je vertraagt. Wandelen in de natuur werkt heel rustgevend en helpt je om stil te worden in je hoofd en je meer verbonden raakt met jezelf en je omgeving. Hierdoor voel je beter hoe het echt met je is.
– Als je wandelt kom je in beweging, ook dat wat vast lijkt te zitten in je hoofd komt hierdoor gemakkelijker in beweging.
– Al wandelend praten geeft ook ruimte voor stiltes en overpeinzingen. En omdat oogcontact is niet altijd noodzakelijk is, blijken cliënten daardoor makkelijker zaken te uiten, die gevoelig of pijnlijk zijn.
– In de natuur beweeg je je buiten je eigen vertrouwde wereld. Je zult letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe horizonten ontdekken. Dit helpt om open te staan voor nieuwe inzichten en ideeën.
– In de natuur kun heel goed werken met symbolieken en metaforen, wat een heel krachtige toevoeging is in het traject. Onderdelen uit de natuur worden gebruikt om te symboliseren wat er speelt, waardoor inzichten moeitelozer lijken te komen en gevoelens boven drijven die eerder onder de oppervlakte waren.
– Door de rust van de natuur kunnen sessies 2 uur duren, zonder dat je het gevoel hebt dat het te lang duurt.
Wat is het verschil tussen natuur- en wandelcoaching?
De begrippen worden soms door elkaar gebruikt en er is wel een duidelijk onderscheid is.
– Bij natuurcoaching wordt de natuur actief betrokken tijdens het coachen en is er onlosmakelijk mee verbonden. Door met natuurlijke materialen een stilleven te maken om situaties te symboliseren, laat je je spiegelen, kun je je situatie van een afstand en soms ander perspectief bekijken, wat tot verhelderende inzichten leidt. Als natuurcoach ga ik er van uit dat de mens niet los staat van de natuur, maar er onderdeel van is en dat het coachproces ook een natuurlijk proces is. Het proces wordt daarom altijd aangepast aan het tempo van de cliënt. Tijdens de sessies wandelen we niet zo veel, max. 3 km tijdens een sessie van 2 uur. De nadruk ligt dus niet op het wandelen, wel op het bewust en helemaal aanwezig zijn.
– Wandelcoaching is al wandelend in gesprek gaan met een coach. Hierbij kan de coach elementen uit de natuur als hulpmiddel gebruiken.
Is natuurcoaching zweverig?
Totaal niet, het is juist heel ‘down to Earth’, met je voeten op de grond!
Door letterlijk in de natuur te zijn ervaar je minder prikkels, spanning en gehaastheid en kom je makkelijker tot rust; in je hoofd en in je lijf. Hierdoor kun je op een natuurlijke manier de aandacht op jezelf richten. Je wordt je bewuster van jouw gedachten en aannames en je krijgt weer ruimte om te voelen hoe het met je gaat en wat je echt wilt.
Hoeveel sessies heb ik voor een traject nodig?
Het Groei en Bloei coachingstraject is opgebouwd vanuit een helder stappenplan. Door dit te volgen is de kracht van deze manier van coachen duurzamer.
In dit traject worden 5 fases doorlopen:
1) hoe is het nu met je
2) wat is je wens/verlangen/vraagstuk om iets te veranderen
3) wat zijn je obstakels om dit te bereiken
4) aanwezige kwaliteiten (her)ontdekken en daarmee draagkracht vergroten
5) afronding met een concreet stappenplan om het bereiken van jouw verlangen vorm te geven
Tijdens iedere fase wordt er met symbolieken en metaforen uit de natuur gewerkt, die tot diepe inzichten leiden.
Mocht je behoefte hebben om dit traject te verlengen met 1 of meerdere sessies, dan kan dat uiteraard en zullen we die mogelijkheid aan het einde van de laatste sessie bespreken.
Wordt natuurcoaching vergoed door de zorgverzekeraar?
Natuurcoaching behoort nog niet tot het basispakket en wordt doorgaans niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Ben je aanvullend verzekerd, dan kan het zijn dat dit soort kosten wel opgenomen zijn in het aanvullende pakket. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden.
Voor (gedeeltelijke) vergoeding van het coachtraject zijn dit ook de mogelijkheden:
– Je werkgever: veel werkgevers hebben een budget gereserveerd voor opleidingskosten en voor persoonlijke of professionele ontwikkeling, soms ook verplicht vanuit de CAO. Vitaliteit, burn-out preventie, voorkomen langdurig ziekteverzuim, re-integratie en duurzame inzetbaarheid zijn vaak de mogelijkheden. Vraag dit na bij je werkgever als je daar gebruik van wilt en kunt maken. .
– Belastingdienst: voor ondernemers / ZZP-er is zakelijke coaching aftrekbaar bij de belastingdienst. De kosten vallen binnen de ondernemerskosten. Voor particulieren geldt dat het volgen van het traject gaat om kennis en vaardigheden op te doen voor je huidige of toekomstige baan, je de kosten inclusief BTW als scholingskosten af kunt trekken. Een voorwaarde is dat dit traject dan wel onder begeleiding of toezicht is.
– Via PGB of UWV: Heb je een Persoons Gebonden Budget of een uitkering? Via een individuele re-integratie overeenkomst reserveert het UWV een budget om de coaching geheel of gedeeltelijk te betalen. Informeer bij de uitkeringsinstantie naar de voorwaarden voor vergoeding van re-integratie of herstel.