Wat is jouw perspectief?

Ander Perspectief

“Wat valt je op als je het vanuit een ander perspectief bekijkt?” Een vraag die ik regelmatig stel tijdens mijn coaching. Door met natuurlijke items situaties te laten symboliseren, is het mogelijk om letterlijk om het voorwerp / de situatie heen te lopen. En dat kan zó inzichtelijk zijn! 

Perspectief is voor mij een krachtig woord dat zoveel in zich heeft. Het omvat het heden en de toekomst, en zienswijzes dichtbij en veraf. Het is een woord in beweging, omvat groei en stroom. Het vraagt ook stilstand en verstilling om inzicht te krijgen in het eigen perspectief. Perspectief biedt mogelijkheden, positiviteit en hoop. Bij verstarring doet het een beroep op jouw flexibiliteit. Het opent discussies en opinievorming.

Kijk maar eens naar deze betekenissen van het woord perspectief:
A) Perspectief is een punt van waaruit iemand naar iets kijkt of waarneemt.”Iets vanuit een bepaald perspectief zien” is een belangrijke uitdrukking. Vaak wordt mensen gevraagd om toe te lichten hoe ze ergens tegenaan kijken: ”Vanuit welk perspectief beoordeel jij het probleem?” Door inzicht te krijgen in jouw eigen perspectief, krijg je inzicht in wat de verhouding is ten opzichte van een ander perspectief. Dit brengt ruimte, diepte en mogelijkheden voor een ander standpunt.
B) Als iets een goed perspectief biedt, heb je kijk op een goed vooruitzicht. Daarmee kun je je focus aanscherpen, toekomstgericht werken en je verdiepen.
C) Wanneer perspectief zich voor je opent, geeft dat kans op gunstige ontwikkelingen.
D) Door inzicht te krijgen vanuit welk perspectief jijzelf kijkt, creëer je de mogelijkheid om er op een andere manier naar te kijken. Door iets vanuit een ander perspectief te bekijken, laat je verstarring los en ontvouwen zich nieuwe inzichten.
E) Samen kun je vanuit een ander perspectief kijken en een blik op een ontwikkeling van enige afstand bezien.

Hoe vaak bekijk jij iets vanuit een ander perspectief?