Gelijkwaardig?

Gelijkwaardigheid

De kracht van (natuurlijke) gelijkwaardigheid! Op Internationale Vrouwendag zijn veel vrouwen terecht geprezen! Hun rol zou eigenlijk niet mogen verbazen, want de wereld draait al ruim 4 miljard jaar met overal in de natuur vrouwelijk leiderschap; bij o.a. leeuwen, bijen, orka’s, octopussen, hyena’s, bonobo’s, prairiehoenders en ijsvogels. Op gelijke hoogte, in volledige samenwerking en evenwicht met het mannelijke. Ooit is de mens gaan dwalen in de gedachte dat het mannelijke belangrijker is dan het vrouwelijke.

Er is lang uitgegaan van mannen als jagers die het grootste aandeel voedsel aanleveren en vrouwen die de kinderen verzorgen en eetbare planten verzamelen. Hierin ontbreekt de rol die vrouwen, zoals bij zo veel zoogdieren, hebben gespeeld in het vormen en onderhouden van bondgenootschappen of het aanzetten tot het sluiten van vrede. Bij talloze soorten, van meerkatten tot walvissen, hebben vrouwtjes zowel een verzorgende als een leidende rol. Zij onderhoudt vitale, complexe relaties die essentieel zijn voor een voorspoedig leven, heeft het vermogen problemen op te lossen en te voorkomen.

Het leven van talloze dieren kan simpelweg alleen succesvol voortbestaan als beide geslachten in gelijke mate tot hun recht komen! (Bron: De acht grote lessen van de natuur-G. Ferguson)