Hoe geduldig ben jij?

Zaadjes Planten

Hoe (on)geduldig ben jij als het gaat om zaadjes planten voor de toekomst? Verwacht je meteen, snel of over geruime tijd resultaat?

In onze ogenschijnlijk maakbare maatschappij, waarbij ‘quick fixes’ vanzelfsprekend lijken te zijn, vraagt het soms veel van onze flexibiliteit als het gaat om onze verwachtingen. Niet elk plan, investering, ingezette koers ontvouwt zich met de snelheid die wij verwachten.

De natuur kan ons, zoals altijd, weer wat moois leren. Want alles in de natuur heeft haar eigen tempo. Zo ontkiemt tuinkers al na 2 dagen en zijn er 140 jaar oude zaden ontdekt die ook nog ontkiemden na rustig te hebben gewacht tot alle omstandigheden goed waren.
Voor een mensenleven is dat iets te lang. En toch kan het goed zijn om ook zaadjes te planten voor de verre toekomst, voorbij ons eigen leven. Want iets doen voor generaties na ons, is ook onderdeel van óns bestaansrecht.
Dus geplante zaadjes kunnen met de juiste liefde, zorg, aandacht en omstandigheden ontkiemen en verder groeien, ieder in hun eigen tempo.

Hoe geduldig en flexibel ben jij hier in?