Natuur ben jij

Jij Bent Natuur

Klinkt dat zweverig of vaag? Laat ik het uitleggen.

Jij denkt bij natuur zeer waarschijnlijk aan bloemen, planten en beesten. Ik denk bij natuur ook aan het menselijk lichaam. Dat lichaam ís natuur. Alles op onze aarde is met elkaar verbonden. Kijk alleen al naar hoe wij de aarde nodig hebben om in leven te blijven (b.v. voeding, zuurstof, cycli) en hoe de mens de natuur positief (b.v. onze voetstappen in de natuur zorgen voor omploegen van aarde en verspreiden van zaden) en helaas ook negatief (kijk alleen al naar hoe de natuur er momenteel voor staat) kan beïnvloeden. Jij bent met de natuur verbonden en jij bent natuur. Jouw lichaam is onderhevig aan de natuurlijke loop der dingen, net zoals het bos waar ik doorheen liep.

Een goede manier om je dat duidelijk te maken is de invloed van de natuurlijke cyclus van dag en nacht. Licht en donker beïnvloeden jouw lichaam. De centrale klok in je hersenen wordt gestuurd door licht en donker. Door de verandering in de lichtinval in je ogen maakt je lichaam in iedere fase andere hormonen aan. Jouw lichaam verandert dus mee met het veranderen van het licht. Door die cyclus van dag en nacht hebben wij de cyclus van waken en slapen, essentieel voor ons leven. Verbonden met die cyclus van waken en slapen is de cyclus van activiteit en rust en de cyclus van voeden en vasten. Overgewicht en moderne ziekten ontstaan voor een belangrijk deel omdat we het natuurlijke ritme van ons lichaam niet meer respecteren. Wij leggen te veel nadruk op waken en op actief zijn. Wij leven ’s avonds met grote hoeveelheden kunstlicht om de dag zo lang mogelijk te verlengen, slapen dus minder lang en vooral minder diep. Wij eten de hele dag door tot laat in de avond en geven het lichaam zo geen kans om aan zelf onderhoud te doen. En we zitten te veel binnen met een schermpje voor ons gezicht in plaats van dat we buiten zijn en een tijdje even helemaal niets doen.

Wij zijn steeds verder verwijderd geraakt van onze natuur. We pikken de waarschuwingssignalen die ons lichaam geeft (een ingenieus systeem!) niet meer op. Als we die al oppikken is het vaak te laat om op relatief eenvoudige manier weer te herstellen. 
Om die signalen weer te voelen is het nodig om rust te krijgen in je lijf. Als je spieren ontspannen, al je gedachten wat naar de achtergrond verdwijnen en je ademhaling tot rust komt, ben je vaak weer in staat te voelen hoe het met je is. Een natuurlijke manier om tot rust te komen, is in de natuur zijn. Als je vertraagt, heel bewust je zintuigen open zet en de omgeving in je opneemt, creëer je als vanzelf die ruimte. Zo simpel en zo krachtig is het, omdat wij nou eenmaal natuur zijn!